Yıllardır sigaranın sağlığa zararları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Otorite sahibi sağlık kuruluşları sigaranın içerisinde bulunan kimyasalların insan sağlığını ciddi şekilde etkilediği konusunda hemfikir kalıyor. Elde edilen tüm bilimsel çalışma sonuçları sigaranın bırakılmasını işaret etse de sigara içenler tüm bu söylemleri görmezden geliyor. Bazıları farklı yöntemler deneyip sigaradan kurtulmak istese de dönüp dolaştıkları yine aynı paketler oluyor.
Sigara bırakmayı kolaylaştıran ve kademeli olarak sigara kullanımını azaltan elektronik sigaralar sigaradan kurtulmak isteyen kişiler için umut ışığı niteliği taşıyor. Daha sağlıklı bir hayatın kapılarını aralayan elektronik sigaralar; pratik kullanımları, kötü koku vermemeleri ve sigara isteğini engellemeleri gibi özellikleriyle her geçen gün daha çok kişinin cebinde yer buluyor.
Sigara bırakma sürecini kolaylaştıran bu cihazlarla ilgili farkındalığın artması için “E-sigara nedir?” sorusuna açıklık getireceğiz.
Elektronik Sigara Nedir?
Elektronik sigara; içerisinde batarya ve farklı aromalardaki likitlerin bulunduğu atomizer bölümlerinden oluşan; duman yerine buhar çıkaran, sigara kullanımını bıraktırmak üzere üretilen bir cihazdır. Sigara kullanan kişilerin sigaradan uzaklaşma sürecinde en büyük destekçileri olarak düşünülen e-sigaralar farklı model ve özelliklerde üretilir.
Elektronik sigara üreticilerinin tüketicilere sundukları tek alternatif cihaz modelleri ile de sınırlı değildir. Elektronik sigaranın en cazip özelliklerinden biri nikotin oranlarının ve aromaların farklılaştığı likitlerdir. İçecek, tütün, kurabiye, tarçın, çikolata, kek, muz, çilek, elma ve daha birçok aroma çeşidi barındıran likitler kullanıcılara sunularak e-sigara deneyimi iyileştirilir.
Elektronik Sigara Nasıl Çalışır?
Farklı boyutlarda ve farklı modellerde elektronik sigara çeşitleri cebe sığacak ölçüde üretilir. Kullanıcılara taşıma kolaylığı sunan tasarımları oldukça fonksiyonel olup e-sigaraların içerisindeki mekanizmayı saklar.
Elektronik sigaranın nasıl çalıştığını anlamak için iç aksamına kısaca değinmek istiyoruz. Elektronik sigaralar batarya ve atomizer olmak üzere iki ayrı bölümden oluşur. Batarya atomizere eklenen dolum sıvısının ısıtılması ve buhar haline getirilmesi için gerekli ısı enerjisini üreten kısımdır. Atomizer ise bataryanın enerjisini ısı enerjisine çeviren tel ve pamuk haricinde e-sigara dolum sıvısını da barındıran kısımdır.
Elektronik sigaranın ateşleme tuşuna basıldığında batarya enerjisi atomizer kısmında bulunan coil’e (tel ve pamuk barındıran bölüm) ulaşır. Batarya coil’deki teli ısıtınca coil çevresindeki likitle ıslanan pamuk ısınarak likit buharlaşır. Böylece e-sigara kullanımı sonucunda ortaya çıkan buhar ile sigara deneyimi yaşatılır.
Elektronik Sigaranın Avantajları Nelerdir?
Eğer hiç sigara içmiyorsanız elbette elektronik sigaraya başlamanızı önermiyoruz. Bu cihazın temel işlevinin sigarayı bıraktırmak olduğu unutulmamalıdır. Ancak normal sigara içiyorsanız e-sigaraya geçiş yapmanın çoklu faydalarını yaşayabilirsiniz.
Elektronik sigara içerek sigarayı bakma yolunda büyük bir adım atmış olursunuz. Nikotin oranı değişiklik gösteren e-likit ürünleri sayesinde aldığınız nikotin oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. Nikotin eşiğiniz düşmeye başladıkça son aşamaya yani nikotinsiz likitlere geçiş yaparak genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.
Elektronik sigara içen kişiler geleneksel sigara içiminden sonra ortaya çıkan zift ve katran gibi kimyasal maddelere maruz kalmaz. Normal sigara içiminde tütün yanınca birçok zehirli madde ortaya çıkar ve elektronik sigara kullananlar bu maddelerden ve etkilerinden kendilerini koruyabilirler.
Sigara içen kişiler hem kendilerinin hem de çevresindekilerin sağlığını tehlikeye atarlar. Sigaranın içerisindeki maddeler hem kullanıcısını hem çevresindekilerini hem de çevreyi etkilerken e-sigara kullanıcılarının sadece kendileri nikotine maruz kalır. Elektronik sigarada buharın açığa çıkması çevredekileri sağlık açısından etkilemez.
Elektronik sigaraların çevreye olan katkılarının da es geçilmemesi gerekir. Özellikle yaz aylarında çıkan yangınların büyük çoğunluğunun nedeni çevreye atılan sigara izmaritleridir. Tam anlamıyla sönmeyen sigaralar dikkatsizlikle de birleştiğinde çevreye kalıcı bir hasar verebilmektedir. Aynı risk e-sigara kullanımında söz konusu değildir.
Son olarak e-sigara çeşitleri bütçeye normal sigaralar kadar yük bindirmez. En çok vergi alınan kalemlerden biri olan sigaraların fiyatları gittikçe yükselmektedir. Bu durum sigara tüketen kişilerin bütçesine büyük bir yük getirir.