Çay yapmak için birkaç uygun bitki mevcuttur. Bunlar arasında seçim yapmak için içlerinde en çok hangi lezzeti sevdiğiniz ve vücudunuz için hangi birinin daha faydalı olacağını bilmeniz gerekmektedir.
Bahçenizde veya evinizde yetiştirebileceğiniz bitki türleri aşağıda ki gibidir:
Nane çayı birçok insanın sevdiği bir tada sahiptir. Nane büyümesi genellikle kolaydır ve yarı gölgeli lekelere sahiptir. Yine de, güneşten uzak tutun yoksa solmaya başlayabilir. Bitki, bahçenin bir kısmından diğerine hızla yayılabilir, bu yüzden bitki bahçesinden kaçmasını istemiyorsanız, potu bağlı tutun.
Not: Nane çayı, nane bitkisinin yapraklarından yapılır. Nane tadı, canlandırıcı ve temizleyicidir ve mide rahatsızlığını gidermeye yardımcı olabilir.
Lavanta yaprakları, rahatlatıcı bir fincan çay yapmak için mükemmel olan hoş, yumuşak kokulu bir bitkidir. Lavanta tam güneşe yerleştirildiğinde iyi yetişir. Lavantalarınızı iyi drene edilmiş toprakta ekin. Aşırı sulanmamayı tercih eder, bu yüzden lavantayı sadece toprağı tamamen kuruduğunda sulayın.
Not: Nane çayına benzer şekilde, vücudunuzdaki gerginliği ve yatıştırıcı baş ağrılarını azaltmak için lavanta çayı tavsiye edilir.
Limon otu, büyümesi kolay olan yapraklarında ferahlatıcı ve keskin bir tat mevcuttur. Tam güneşe ihtiyaç duyar ve sert kışlara tahammül etmeyecektir, bu yüzden yaşadığınız bölgenin soğuk kışları varsa, onları soğuktan korumak için üstlerini kapatmaya çalışın.
Not: Limonlu otu ılık yaz aylarında hızla büyür, böylece birden fazla hasat toplayabilirsiniz.
Kuşburnu, C vitamini açısından son derece yüksektir ve vücudunuz için birçok faydaya sahiptir. Kuşburnu, hasattan önce koyu turuncu-kırmızı olmalıdır.
Not: Sıcak suya batırmadan önce yapışan toprağı çıkarmak için kuşburnu bitkisini durulayın.
Bergamot, bitkisel çaylar için popüler bir seçimdir çünkü portakal aromasına sahiptir. Bitki, muhteşem parlak kırmızı, mor veya pembe çiçekler üretir ve tam güneş veya yarı gölgede en iyi büyür.
Not: Bu bitki sindirim ve idrar söktürücü olarak davranır ve hafif bir baş ağrısını azaltabilir.
Papatya, çaylarda kullanılan en yaygın bitkilerden biridir. Genellikle sakinleştirici ve uyumayı kolaylaştıran özelliklere sahiptir. Hoş kokulu bir bitkidir. Papatya tam güneşi yarı gölgeye tercih eder.
Kişniş olarak da bilinen kişniş, çaylardan ziyade daha sık yemek için kullanılır. Bununla birlikte, kişniş bitki çayı için uygundur ve Lady Grey çayına benzer bir tada sahiptir. Bu çay, güçlü narenciye alt tonları ile baharatlı ve asidik bir lezzet taşır.
Not: Kişniş, tam güneşte yarı gölgede büyür küçük, kapalı bir bahçede en iyi şekilde büyür. Kişniş, pencere eşiğinde bulunan küçük bir tencerede bile iyi yetişir.
Kekik, Tam güneş ve yarı gölgeye karşı toleranslıdır. Çay için yaprakları kullanın, ancak çiçekler mevcutsa, bunları da çaya ekleyebilirsiniz. Çayınızı başka bir çay ile eşleştirmek istiyorsanız, nane ile birleştirmeyi deneyin.
Not: Kekik, mide rahatsızlıkları ve boğaz ağrısı için yatıştırıcı olarak kabul edilir. Çaydaki kekiğin aroması baharatlıdır bir tat olabilir. Çay için çok fazla bitki kesmeden önce biraz deneyin.
Menekşenin kokusunu seviyorsanız, menekşe çayı muhtemelen yeni bir favori olacaktır. Menekşe aynı zamanda A ve C vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır. Menekşeler yatıştırıcı ve ferahlatıcı olarak kabul edilir ve kış sonrası iyi bir tonik olur. Kurutulmuş yapraklar ve çiçekler demlemek için uygundur.
Not: Menekşeler gölgeli yetiştirme alanlarını tercih eder ve istenirse kapta kolay ekilebilir. Diğer çay bitkilerinin çoğu, tam güneşi tercih ettiğinden, ayrı bir ekim kabında menekşeleri yetiştirmelisinizdir.
Genellikle tuzlu yemeklerde kullanılmasına rağmen, biberiye de mükemmel bir bitki çayı yapar. Eğer biberiyenin tadı bir çayda çok güçlü ise, birkaç damla bal ve limon suyu sıkın.
En iyi yapay bir tatlandırıcı olarak bilinmesine rağmen, Stevia (Şekerotu) çay yapmak için güvenli ve keyifli bir bitkidir. Stevia soğuk havayı iyi idare eder ve açık bahçelerde ve kaplarda yetiştirilebilir.
Not: Şekerotu yaprakları doğal olarak tatlıdır ve tatlılıkları kurutularak konsantre edilebilir.
Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?
- Seçtiğiniz yaprak, tomurcuk veya çiçek sayısı, bitkisel çayın ne kadar güçlü olmasını istediğinize ve ne kadar çay yapmayı planladığınıza bağlı olacaktır. Yaprakların 2 veya 3 çay kaşığı tek bir bardak yapacak, ancak bir çay bardağı için 6-8 çay kaşığı almanız gerekebilir.
- Her yaprağı başparmağınız ve işaret parmağınız arasında alın ve yaprağı hafifçe ezip döndürün. Bunlar çayı lezzetlendirir; çürük olmayan yapraklar, demlendiğinde veya birkaç dakika içinde bile çok daha zayıf bir bitkisel çay üretecektir.
Not: Bitkisel çay yaprakları "çürütmek" onların uçucu yağlarını serbest bırakır.
- İstenirse, otlarınızı kurutabilirsiniz. Bitkinin altından yaprakları kesin. Daha sonra, kuruyana kadar baş aşağı asın. Bu işlem birkaç gün sürebilir.
Not: Kurutulmuş bitkilerden çay yaparken, kullanacağınız taze ot miktarının yarısı ila dörtte üç oranında bitki miktarını azaltın.
- Her 1 fincan (240 ml) çay için, yaklaşık 2 çay kaşığı taze yaprak ve / veya çiçek ekleyin.
- Bitkisel çaylar genellikle siyah, yeşil veya beyaz çaya göre daha uzun süre beklemek zorundadır. Bu, tatların salınmasını ve bitkinin veya çiçeklerin niteliklerinin tam olarak faydalanmasını sağlayacaktır.
- Bitkisel çay kaynar suda 10-15 dakika bekletin.