Gündelik yaşam alanlarımızda birçok kez mikroplar ve bakteriler ile karşı karşıya geliyoruz. Kimi zaman ortak kullanım alanlarında kimi zamanda özel kullandığımız araç gereçlerimiz sayesinde bu tür virüs ve bakteriler ile temas etme olasılığı ile yüz yüze yaşıyor. Bulaşıcı hastalıkların da bu ortamlar sayesinde geçtiği düşünüldüğünde aslında bu konu hiç de hafife alınmayacak önem düzeyine sahip.
Bu konunun farkında olan bilim insanları, sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürüyor. O bilim insanlarından birisi olan metalürji mühendisi Cengiz Altınsoy, bakteri ve mikrop barındırmayan malzemeler üzerine yıllardır çalışmalar yürütüyor. Altınsoy'un tüm çalışmaları arasında üzerine yoğunlaştığı konuların başında herkesin evinde, iş yerinde günlük hayatımızda sık sık karşılaştığı dokunduğu bir malzeme olan alüminyum geliyor.
Diğer Yöntemlere Göre Daha Kalıcı Çözüm Sunuyor
Kamuya açık alanlarda, iş yerlerimize birçok üründe kullanılan özellikle de insanların kapı ve pencere kolu, toplu taşıma araçlarında, iş yerlerinde evlerinde temas ettikleri birçok yüzeyde kullanılan bir madde olan alüminyumun bakteri ve mikrop barındırmamasını sağlayan Altınsoy, bu icadını üniversitelere de onaylatmış.
Malzeme bilimi olarak bilinen metalürji bilimi üzerine yıllardır kendi çalışmalarını sürdüren Türk bilim insanı, metal yüzeyi kaplama gibi işlemlerin aksine alüminyumun mikroba karşı güçlendirilmesi için yeni ve daha kalıcı bir yöntem keşfettiğini açıkladı. Metal yüzeyi kaplama işleminin de mikroba karşı direnç sağladığını belirten Altınsoy, bu işlemin kalıcı olmadığını hatırlattı ve kendi buluşu olan flakslama yöntemiyle mikrop barındırmayan alüminyum üretmeyi başardığını ifade etti.
Tabak, Çanak, Çatal, Bıçak Ve Kaşıklar Artık Daha Sağlıklı Olacak!
Üzerinde 5 yıldır çalışmalar yaptığı teknolojinin genel malzeme ve döküm deneyimleri üzerine kurulu olduğunu aktaran Türk mucit, buluşunun Yeditepe Üniversitesi tarafından da onaylandığını aktardı. Özellikle mutfaklarda ve hepimizin evinde kullanılan, tabak, çanak, tencere, çatal, bıçak, kaşık gibi malzemelerin alüminyum olduğunu hatırlayan Altınsoy, elde ettiği sonuçlar sayesinde artık bu ürünler insan sağlığı için çok daha kullanışlı olacağını da sözlerine ekledi.
[rwp-review id=”0″]