EFT Nedir? Hızlıca anlatmak gerekirse EFT farklı bankalar arasında (Örnek: İş bankası ile Akbank arası) para aktarmak işlemidir.
Havale Nedir?Havaleaynı bankada hesabı olan başka birine para gönderme işlemidir(Örnek: İş bankasından İş Bankasına).
Defalarca EFT ile Havale arasındaki farklar hakkında yanlış bilgisi olan kişilerle karşılaştım. Birçok kişinin EFT ve havale arasındaki farkı bilmemesi beni şaşırttı. Banka işlemleri ile çok fazla işi olmayan kişiler için bu terimler karmaşık gelebilir, ancak Havale ve EFT neredeyse herkesin kullanmak durumunda kalacağı bir işlemdir. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte birçok işi kolay bir şekilde ve bilgisayarınızın başından kalkmadan halledebiliyorsunuz. Özellikle bankacılık işlemlerini, ödemeleri bu yolla yapabilmek büyük bir avantaj sağlıyor.
Örneğin ev kiranızı yatırmak için banka yollarına düşmeniz, sıra beklemeniz ya da ev sahibinizi ziyaret etmeniz gerekmiyor. Çalıştığınız bankanın internet şubesini ziyaret ederek Havale veya EFT işlemini dakikalar içinde tamamlayabiliyorsunuz. Tabi telefon bankacılığı sistemini kullanarak da Havale ile EFT seçenekleri ile ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra ise menüden size uygun olan işlemi seçmeniz gerekiyor. Bu aşamaya geldikten sonra kafası karışan kişiler olabilir. Çünkü para transferi seçenekleri arasında EFT, Havale, Virman (Hesaplarım Arası Havale) gibi seçenekler bulunduğunu göreceksiniz. Para ödeme işleminizde bir sorun yaşamamak için Havale, EFT vile Virman işlemlerinin anlamlarını ve işlevlerini bilmeniz gerekir.
HAVALE NEDİR?
Havale işlemi sizinle aynı bankada hesabı olan bir kişi veya firma hesabına para transferi yapma işlemidir. Yani çalıştığınız bankada hesabı bulunan başka bir kişinin hesabına para aktarmanızı sağlayan işlemdir. Dolayısıyla Havale işlemi çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bankalara göre farklı uygulamalar yapılsa da para transferi yapacağınız kişinin hesap numarasını ya da müşteri numarasını, adını ve soyadını girerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Havale Ücreti
Havale ücreti ise çalıştığınız bankaya hesap tipine ve yaptığınız işlem miktarına göre değişebilir. Örneğin bazı bankalar emekli maaşlarını o bankadan alan müşterilerinin ücretsiz havale yapmasına izin vermektedirler veya bazı bankaların mobil uygulamalarını kullanarak ücretsiz Havale yapabilirsiniz, aynı zamanda eğer Havale yapacağınız kişinin hesabı sizinle aynı şubede ise bir çok banka bu işlemi ücretsiz olarak yapıyor.
Fakat genellikle uygulanan ücret 1.70 TL civarındadır (27.01.2019 tarihinden itibaren iş bankası havale ücreti 2,90 TL olmuştur) (2020 itibarıyla iş bankası havale ücreti 3,40 TL olmuştur). Havale işlemi mesai saatleri dışında da gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle para transferi işlemlerinde aynı banka ile çalıştığınız bir kişiye para göndermek çok daha kolay olacaktır. Hesabınızda yeterli bakiye bulunuyorsa ve gerekli olan bilgileri eksiksiz şekilde girerseniz, Havale işlemi anlık olarak tamamlanacaktır. Yani eğer gece yarısı bile havale yapmak isterseniz bu işlem anında gerçekleşir ve para, gönderdiğiniz kişinin hesabına hemen ulaşır.
Havale Saatleri
havale işlemi aynı banka içerisinde yapıldığından yetkili birinin onayı olmadan da otomatik olarak gerçekleşebilir, bu sebepten internet bankacılığı veya mobil bankacılık kullanıyorsanız günün 24 saati havale işlemini gerçekleştirebilirsiniz, gece yarısı bile olsa göndereceğiniz para anında alıcının hesabında olacaktır.
VİRMAN NEDİR?
Virman ise kendi hesaplarınız arasındaki havale işlemi olarak tarif edilebilir. Yani aynı bankada bulunan iki hesabınız arasında para aktarımı yapma işlemine virman adı verilmektedir. Dolayısıyla paranın üçüncü bir şahsa gönderilmesi durumu yoktur. Örneğin bankaya vereceğiniz talimat yatırım hesabından mevduat hesabına x miktarlı paranın transfer edilmesi yönündedir.
EFT NEDİR?
EFT ödeme yapacağınız bankadan farklı bir bankada hesabı bulunan kişiye veya firmaya para transferi işlemidir.EFT işlemi temel olarak havale işlemi ile aynı sayılabilir. EFT ile Havale Aralarındaki fark; havale işleminde aynı bankadaki hesaplar arasında para transferi yapmak, EFT işleminde ise farklı bankalar arasında para transferi işlemi gerçekleştirmek olarak açıklanabilir. Tabi “farklı bankalar arasında para transferi işlemi” kelimeleri ile anlatılmak istenen farklı şubeler değil, farklı iki bankacılık kurumu arasında işlem gerçekleştirmektir.
EFT,Elektronik Fon Transferi 1 kelimelerinin baş harflerinin yan yana getirilmesi ile oluşan bir kısaltmadır. EFT işlemini kullanarak başka bankalara göndermek istediğiniz paraların kolay bir şekilde transfer edilmesini sağlayabilirsiniz.
EFT Nasıl Yapılır?
EFT nasıl yapılır sorusunun cevabına gelince, EFT işlemi farklı bankalar arasında yapılır ve bu işlem Merkez Bankası tarafından kontrol edildiğinden EFT işleminin bilgileri hatasız verilmelidir, EFT yapmak için en kolay seçenekler IBAN ile gönderim yapmak veya Hesap numarasına göndermektir, ancak IBAN kullanarak EFT yapmak para transferinin daha hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesini sağladığından size IBAN ile gönderimi tavsiye ediyorum. Aşağıda EFT yapmanın yollarını görebilirsiniz:
- IBAN ile EFT Yapmak
- Hesap Numarası ile EFT yapmak
Her iki yöntem de gündelik para transferlerinde sürekli kullanılan yöntemlerdir ancak aralarında küçük farklar bulunur, bu farkları aşağıda daha detaylı olarak görebilirsiniz:
IBAN ile EFT Yapmak
IBAN ile EFT nasıl yapılır? bence IBAN ile EFT yapmak en kolay EFT yapmak yoludur, çünkü bilmeniz gereken tek şey kişininIBAN (International Bank Account Number) yani uluslararası banka hesap numarası ve kişinin tam adı.Banka sistemleri IBAN numarasını kullanarak gönderim yapacağınız kişinin banka adını, şubesini, şube numarasnı ve kişiye ait hesap numarasını bulabilirler, bu sayede bu bilgileri tek tek vermenize gerek kalmadan EFT yapmak mümkün, ayrıca hata yapma şansınızda oldukça azalmış olacaktır.
Hesap Numarası ile EFT yapmak
Eğer kişiye ait IBAN numarası mevcut değilse ikinci bir seçenek olarak hesap numarası ile EFT yapmak mümkündür. Hesap numarası ile nasıl EFT yapılır? Hesap numarası ile EFT yaparken kişinin Tam adı, Hesap Numarası, Banka Şube Numarası ve banka adını bilmeniz gerekmektedir, bazı bankaların internet bankacılığı sistemlerinde her bankaya tanımlanan kodunda listeden seçilmesi istenebilmektedir, bu gibi detaylardan dolayı hesap numarası ile EFT yapmak biraz daha karmaşık ve hata yapmaya müsait olabilir.
Bu bilgilere sahipseniz artık nasıl EFT yapılır biliyorsunuzdur.
EFT Ücreti
EFT ücreti de bankanızın yaptığı uygulamalara, hesabınızın tipine ve transfer ettiğiniz para miktarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak genellikle uygulanan EFT ücreti 1 TL ile 4 TL arasındadır. Transfer farklı sistemler arasında gerçekleştirildiği için mesai saatleri içinde işlem yapılacaktır. Yani EFT saatleri, tatil günleri dışında 08:30-17:00 saatleri arasında tamamlanacaktır.
Aşağıdaki ekran görüntüsü iş bankası EFT işleminden çekilmiştir:
Güncelleme: İşbankası 2016 yılında EFT tutatını 4 TL‘ye çıkarmıştır.27.01.2017 tarihinden itibaren İşbankası EFT tutarı 4.5TL ve geç EFT 6.5 TL olmuştur.
27.01.2019 tarihinden itibaren İşbankası EFT tutarı 6.10 TL ve geç EFT 8.10 TL olmuştur.
27.01.2019 tarihinden itibaren İşbankası EFT tutarı 7.50 TL ve geç EFT 11 TL olmuştur.
GEÇ EFT
Bazı bankalar saat 16:00 dan sonra EFT ücretlerini arttırarak işlem yapmaktadırlar, yani bu saatten sonra para göndermek istediğinizdeGeç EFT ücreti 6-12 TL arası olacaktır, tabi bu rakam gönderim yaptığınız bankaya ve nereden gönderim yaptığınıza göre (Cep, Bilgisayar, Bankamatik veya Şube) değişiklik gösterebilir.
EFT SAATLERİ
EFT Saatleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi tatil günler ve yarım iş günü olan günler dışında 08:30-17:00 arasındadır, Arefe dönemleri gibi yarım iş günlerinde ise EFT saatleri 08:00-11:45 arasında yapılabilir. Siz EFT talimatını gece 23:00 gibi bir saatte de verebilirsiniz, fakat bu durumda bir sonraki mesai günü ve mesai saatinin başlangıcında EFT işleme konulacaktır. EFT işlem süresi de havale işlemine göre daha uzun olabilir. Yine farklı sistemler ve bankalar arasında gerçekleşen bir işlem olarak daha uzun bir süre alması normal olarak kabul edilebilir. Genellikle birkaç dakika ile yarım saat arasındaki bir sürede EFT işlemi tamamlanmaktadır.
EFT ile HAVALE ARASINDAKİ FARK:
Yukarıda EFT, Havale ve Virman işlemlerinin açıklamasını okudunuz ancak özet olarak EFT ile havale arasındaki farkları öğrenmeniz için aşağıda EFT ile Havale arasındaki farkları sıralıyorum:
- En önemli fark, EFT işleminde farklı banka kuruluşları arasında para transferi yapılırken havale işleminde aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasında para transferi gerçekleştirilmesidir.
- Diğer önemli bir fark ise işlem süreleri ve işlemin yapılabildiği süreler arasındaki farklılıktır. Havale işlemini internet şubesi aracılığı ile 7/24gerçekleştirebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz havale işlemi ise eş zamanlı olarak tamamlanacak, gönderdiğiniz para anında alıcının hesabına işlenecektir, havale transferleri Tatillerden ve bayramlardan etkilenmez, paranız anında transfer edilir.EFT işlemi ise sadece mesai saatleri içinde gerçekleştirilmektedir. Siz farklı bir saatte talimat verebilirsiniz ancak EFT işlemi takip eden mesai saatleri içinde tamamlanacaktır. EFT işlem süresi ise genellikle 30 dakikayı aşmayacak bir süre olacaktır, tabi mesai saatleri dışında vereceğiniz talimatın transferi etesi gün veya bir sornraki iş günü yapılacaktır, dolayısı ile tatillerde ve bayramlarda EFT işlemi anında gerçekleşmez ve bir sonraki iş gününü beklemelisiniz.
- Havale ile EFT arasındaki farklardan bir tanesi de ücret konusu olarak kabul edilebilir. Havale işlemi aynı banka, aynı sistem üzerinden gerçekleştirildiği için genellikle daha ucuz hatta bazı durumlarda ücretsiz olacaktır. EFT işlemi ise iki farklı kuruluş arasında yapıldığı için daha yüksek bir ücrete tabi olmaktadır.
- Havale ile EFT işlemlerini gerçekleştirmek için istenilen bilgiler de farklı olabilir. Ancak her iki işlemi de IBAN numarası ve alıcının adı soyadı bilgilerini girerek gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla para transferi yapacağınız kişilerden bu bilgileri talep etmeniz mantıklı olacaktır. Tabi EFT işlemini gerçekleştirmek için alıcının çalıştığı bankanın ve şubenin adının gerekebileceğini, büyük bir ihtimalle bu bilginin de talep edileceğini unutmamalısınız. Kısacası para transferini EFT ile de yapacaksanız, havale yöntemini de kullanacaksanız alıcının adı, banka ve şube adı, IBAN numarası bilgilerini edinmeniz yerinde olacaktır. Bu bilgiler elinizde olduğunda sorun yaşamadan para transferi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tabi IBAN numarası içinde alıcının banka hesap numarası da bulunuyor. Yine de alıcının hesap numarasını kaydetmenizin zararı olmayacaktır.
Sonuç olarak EFT ile havale arasındaki fark sadece Havale işleminin aynı bankanın farklı hesap veya şubeleri arasında yapılan para transferi iken, EFT işlemi iki farklı banka şubeleri arasındaki yapılan para transferleridir.
Cep Telefonundan Havale Nasıl Yapılır:
Aslında örnek teşkil etmesi açısından kısaca Havale veya EFT işleminin cep telefonundan nasıl yapıldığını göstermek istiyorum, tabi ben İş bankası kullandığımdan bu örnekte İş bankası EFT ve Havale resimlerini göreceksiniz.
İş Bankası Cep Şubeden Havale yapmak:
Aşağıda Cep telefonumdan çektiğim resimlerde iş bankasının cep şubesinde nasıl Havale yapılır göstereceğim:
Öncelikle Sol üstteki menü ikonuna tıklayın (alt alta üç çizgi) daha sonra aşağıdaki gibi bir ekran karşınıza çıkacak. EFT, Havale ve Virman işlemleri “Para Aktarma” başlığının altında yer alırlar, o menüye tıkladığınızda karşınızda sırası ile Havale, EFT, Hesaplarım Arası Havale (Virman) ve Döviz Havalesi seçeneklerini göreceksiniz, bunların arasından ben Havale yöntemini seçiyorum, zaten EFT işlemi de aynı olacaktır.
Üçüncü aşamada ilk defa havale yapacağınızı düşünerek “Tanımsız Hesaba” seçeneğini seçiyoruz, tabi eğer daha önce Havale veya EFT yaptıysanız ve o hesabı “Tanımlı Hesaplara Ekle” dediyseniz, gelecekte aynı kişiye Havale veya EFT yapacağınız zaman “Tanımlı Hesaba” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Son olarak karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır ve burada Hesap numarası, Şube Numarası ve IBAN bilginizi girerek havale yapabilirsiniz, unutmayın, sadece bu seçeneklerden birini kullanabilirsiniz, yani ya sadece IBAN numarası ile Havale yapabilirsiniz, ya da Hesap no ve Şube no ile.
Ziraat Bankası Cep Şubesinden EFT yapmak:
Aşağıda Ziraat bankası cep telefonu uygulaması kullanarak aşama aşama nasıl EFT yapabileceğinizi görebilirsiniz:
Ziraat Bankası EFT Masrafı 2.5 TL dir (Cep bankacılığından).
İnternet şubesinden EFT ücreti ise 3.5 TL dir.
Bir çok bankada Cep telefonundan yapılan Havale ve EFT işlemlerinden daha düşük ücret talep edildiğinden Cep telefonu üzerinden EFT ve Havale yapmanızı tavsiye ederim, aynı zamanda çok hızlı da olur.
Umarım EFT ile Havale arasındaki fark hakkında yeterince bilgi paylaşabilmişimdir, eğer konu ile ilgili sormak istediğiniz bir husus var ise veya eklememi istediğiniz bir konu varsa lütfen bu sayfanın altında yer alan Yorum alanından isteklerinizi bizimle paylaşın.
Not: Tüm bankaların EFT saatlerini öğrenmek için “Tüm Bankaların EFT Saatleri” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Not: IBAN nedir? IBAN ne işe yarar? IBAN numarası nedir gibi soruların cevabını öğrenmek için “IBAN NEDİR” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
[rwp-review id=”0″]
Valla elinze sağlık o kadar net anlatmışsınız ki teşekkürler.
Merhaba Yasemin Hanım,
Beğenmenize sevindim, umarım EFT ve Havale makalemiz faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
cevaplarsanız sevinirim benim herhangi bir bankada bir hesabım yok ama bir ürün için eft yapmam gerekiyor böyle bir şey mümkün mü acaba
MALESEF Bİ HESABINIZ YOKSA EFT YAPMANIZ MÜMKÜN DEĞİL. AMA O BANKANIN ATM’SİNDEN İSTEDİĞİNİZ HESABA PARA YATIRABİLİRSİNİZ.
Yorumunuz cok makbule gecti.tesekur ederim.
Yararlı olduysa ne mutlu bize, aklınızda kalan sorular varsa buradan sorabilirsinizde.
Faydalımı? Fevkaledenin fevkinde başarılı çalışmalar…
İlginize çok teşekkür ederiz Emre Bey, elimizden geldiğince faydalı bilgiler vermeye çalışıyoruz.
Devamınıda beğenmeniz dileklerimizle.
EFT işlemini hayatımda ilk defa bugün yaptım. Kolaylığını ve rahatlığını anlatmaya gerek yoksada… ücretlendirildiğini okuduğumda şaşırmadım değil…Neden ücret alınır anlamam… Zaten ben, biz, herkes bir şekilde internet ortamında ücret vermiyormuyuz… Ben bu son dönemlerde özellikle bankaların kuruşlu küsuratları sırf kendi hanelerine aktarmamaları için bu işlem için "İNTERNET BANKACILIĞI" kayıdımı yaptırdım… PİİŞMANIIIM… oradan bankaya 3 Kurşumu kaptırmamamak çabasındayken bu taraftan 1 ilâ 4 Lira gibi uçuk ücret vermek kadarda… saflığımı üzülerek aktarmak istedim…
Oldukça kaliteli ve ayrıntılı bir anlatım, teşekkürler.
Gerçekten çok faydalı oldu, benim merak ettiğim bir şey daha var. Benim elimde bir kişinin hesap numarası veya IBAN numarası var, o kişinin hesabı hangi bankaya aitse o bankanın ATM'sine gidip elimdeki nakit parayı o kişinin hesabına yatırıyorum atm den. Bu ne oluyor? EFT mi? çünkü ben geçen sene ev kiramı böyle yatırıyordum ev sahibinin hesabına.
Merhaba Kamer Bey,
Sizin için faydalı olduğuna sevindim. sorduğunuz soruya gelince, ATM’den para yatırma ne havale’dir nede EFT o işleme bankalar “Hesaba Kartsız Para Yatırma” ismini veriyorlar. çünkü Havale ve EFT işlemleri iki hesap arasında yapılıyor ancak ATM’den yatırılan parada gönderici hesabı yoktur ve sadece alıcı hesabı vardır.
Bankalar bu işlem içinde Havale ve EFT gibi hizmet bedeli talep ederler, bu ücret ortalama 6 TL’dir ve bankaya göre farklılık gösterebilir.
Ziraat bankası virman işlemlerde benden ücret kesiyomu acaba?
Merhaba Yusuf Bey,
Bankalar Virman işlemi için sizden para talep etmezler genel olarak, ziraat bankası bilgilerinde de kendi hesabına aktarılan para ücretsiz olarak görünüyor.
Merhaba sorum şu. İş yerinden hesabıma para yatirildiginda ,havale yada eft yapildiginda bankadaki gibi dekont verildiğinde bunun garantisi yada geçerliliği nasıldır? Bankamatik yada ınternet dışında mesaj ile bilgilendirme olur mu?O anda paranın hesabimiza geçtiğinden nasıl emin olabiliriz?
Merhaba,
Eğer bankanızın SMS ile uyarı hizmeti varsa (tüm bankalarda olduğunu düşünüyorum) bunu bankanızla konuşarak aktif etmeniz gerekir, bu durumda, hesabınıza herhangi bir para geldiğinde bir kaç dakika içinde size SMS gelecektir, ancak EFT yapıldıysa paranın hesabınıza yatması zaman alacaktır, bunuda bilmeniz gerek. Bu durumda size verilen dekontu bankanızın şubesinden sorgulatarak transferden emin olabilirsiniz.
EFT ile farklı ülkelerden de Türkiye bankalarına para yatira biliyormuyuz, yoksa sadece Türkiye için mi gecerli?
Genel anlamıyla EFT yurt içinde geçerli olan bir terim ve yurt dışına yabancı para transferlerinde daha çok Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) terimi kullanılır.
İnternet şubelerinde de bu terimler daha çok Döviz havalesi veya Swift olarak karşımıza çıkar ve EFT sayfasından yurt dışına para gönderimi yapamazsınız.
Emeğiniz için çok teşekkürler.
cep telefonundan eft yaparken, parayı gönderdiğiniz hesap numarasının sahibinin tam adını yazmassanız ne olur? para yatar mı yoksa işlem iptal mi olur.
Merhaba,
EFT işlemlerinde güvenlik amacı ile eğer isimde hata olursa paranız geri dönecektir.
normalde sitelere yorum yapmam ama o kadar net ve açıklayıcı anlatmışsınız ki teşekkürü borç bilirim. elinize sağlık süper olmuş
çok teşekkürler gerçekten çok ince anlatmışsınız
Merhaba bir kisi bana eft veya havale yaptiginda gonderdigi parayi bankasiyla iletisime gecerek yanlis hesaba gonderdim bilgisini verip geri alabilir mi?
Ziraatten akbanka eft yaptm ibani doğru fakat isim ve soy ismini bi baskasininkini girişim hesaptan para dustu geri iade olur mu acaba bunun için ne yapmaliyim
Merhaba Ebru Hanım,
İsim ve Soyisim hatalı girildi ise para muhabir bankadan geri döner, meraklanmanıza gerek yok, bir sonraki iş günü para hesabınıza geri gelecektir.
Merhaba .Diyelim pazar günü Eft yaptım ama bu mecburen bankadan dolayı hafta içine kalacaktır hafta içi Eft gerçekleşince Eft nin yapıldığı telefona bilgi mesajı gelir mi ya da sadece alıcının telefonuna mı mesaj gidiyor.Teşekürler
Merhaba,
Eğer bankanızın talimatlarında para transferi esnasında SMS ile bilgilendirme var ise EFT yapılınca size SMS gelecektir, bu durum karşı taraf içinde (ödemeyi alacak olan kişi) geçerli, yani pazartesi günü sabah saatlerinde ödeme hesabına yattığında SMS ile bilgilendirilecektir.
Mesela bana arkadaşım hesabıma 1000 tl eft veya havale yapsa aradan bir kaç ay geçse kendi bankasına ben bu parayı falan hesaba yanlışlıkla attım geri almak istiyorum derse sonuç ne olur? Veya beni etkilermi?tşkler
Merhaba,
Özellikle eğer EFT yapıldıysa yanlışlık olamaz, çünkü siz yanlışlıkla hem hesap numarasını hem o hesap numarasına ait kişi adını doğru yazmış olamazsınız, bu durumda pek inandırıcı gelmez.
Havale bile olsa banka ödemeyi göndermeden önce size tekrar bilgileri ve göndereceği kişiyi gösterip onay ister, bu durumda hala yanlış kişiye gönderim yaptıysanız hata sizdedir.
Ayrıca bu durumu bir kaç ay sonra bankaya bildirmeniz çok daha şüpheli olurdu, dolayısı ile bankaların bunu kabul etmeleri pek mümkün görünmüyor.
Merhaba kendime ait bir banka hesabım yok ama göndermek istedigim kisinin hesap numarasi vb. Bilgilerini biliyorum havale ya da eft yapabilir miyim?
Merhaba Beyza,
Tabiki yapabilirsiniz, ancak bankanız olmadığı için göndereceğiniz kişinin banka ATM’sine gidip oradan kartsız işlem yapmanız gerekecektir, ayrıca aynı bankaya girip işlemleri çalışanlardandan yaptırabilirsiniz. Bu durumda yaptığınız işlem Havale sayılacaktır.
Ancak banka içerisinden yapılan işlemler genelde farklı şekilde ücretlendirilirler yapmadan önce bilgi almanızı öneririm.
Benim herkesten farklı bir sorum var yurt dışındaki bankamdan kartbilgilerim karşıya aktarılmadan ya da türkiyedeki zıraat bankamdan yine karşıya aktarılmadan hesap bilgilerim; nasıl para yollayabilirim bunu internet üzerinden yapıcam her ikisini de tsk ederim şimdiden
Merhaba Ceyda Hanım,
Bankalar resmi kurumlar olduğundan bu tarz bilgileri saklamaya müsade etmezler ancak hesap bilginizin görünmesini istemiyorsanı westernunion veya upt gibi yolları tercih edebilirsiniz, bu yolları kullandığınızda bile isminiz görünecektir.
Şu anda herhangi bir bilginizi paylaşmadan para göndermenin tek yolu Bitcoin denilen bir sistemi kullanmanızdır.
25 bin tl eft yapabilirmiyim işcep ten?
Merhaba Sedat Bey,
Günlük ve aylık bazda EFT transfer limiti var bankalarda, bu limit kişiden kişiye değişir, limitinizin kaç olduğunu sormanız gerekeçektir ancak bildiğim kadarı ile yapabilirsiniz.
Teşekkürler
Ben eft yaptım ama gönderdiğim kişinin hesabımda görün müyor para
Merhaba Gamze Hanım,
Muhtemelen EFT saatleri dışında bir işlem yapmışsınız bu sebepten para ancak pazartesi günü sabah saatlerinde hesaba oturur. Eğer EFT saatleri içerisinde işlem yapmanıza rağmen para gitmediyse, bu durumda alıcının ya hesap numarası yada isim soy isim bilgilerinde bir hata yapmışsınızdır, bu durumda para size geri dönecektir.
Merhaba. Ben atmden kartsiz islem yoluyla bir hesaba kirami yatirdim fakat makbuzumu kaybettim. Bunu bankaya gidip tekrardan makbuz yoluyla ispatlandirmam mumkun mudur? Simdiden tesekkurler
Merhaba,
Evet, bankalarda yapılan tüm işlemler kayıt altında tutulur, ilgili bankaya gidip onların isteyeceği bilgileri verdiğinizde işleminizi bulup tekrar dekont verebilirler.
merheba.ben bir siteden alışveriş yaptım.ödemeyi havale ile odedim.ama bugun iş günü olmasına ragmen onay bekliyor yazıyor.yapmam gereken bişey varmı?
Merhaba,
Eğer sitelerde havale yöntemi ile ödeme yolunu kullandıysanız havalenin gelip gelmediğini ancak oradaki yetkili kişi bankasını kontrol ettiğinde görebilir, şuanda gördüğünüz yazı henüz o kişinin bankayı kontrol etmediğini ve siparişinizi onaylamadığını gösterir, aceleniz varsa iletişim numaralarından yetkilileri arayıp bilgi verebilirsiniz.
yardımınız için teşekkürler.
Gerçekten cok aydinlatici bir yazi olmus emeginize sağlık
Havale yaparken hesap numaranız yanlış diyor.
Merhabalar
Ben EFT yapmak istiyorum fakat 116TL ödeyeceğim.Ama işlem parası alınırsa farz edelim 6TL alındı.Karşı taraf 116 yerine 110 TL gitmiş olmayacak mı (ATM’den yaparsak)
Merhaba,
Eğer bankamatikten ödemeyi yapıyorsanız evet dediğiniz gibi olur, karşı tarafa gidecek paradan keser ancak kendi hesabınızdan yapıyorsanız hesabınızdan çeker.
Karşı tarafa 116 TL gitmesini istiyorsanız ve EFT ücreti 6 TL ise o zaman 122 TL olarak bankamatikten ödeme yapmanız gerekir.
merhabalar ben ilk kez eft yaptım bir alışveriş sitesinden ürün aldım ama gitmedigini zannedip parayı üç defa ard arda göndermişim gitmediğini zannedip ürün 25 tl idi ben 75 tl göndermişim ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz ?
Merhaba,
Eğer işlemi saat 17:00 den sonra yaptıysanız, internet bankacılığından işlemin iptal edebilmeniz mümkün olabilir bankanıza bağlı olarak ancak böyle bir seçenek yoksa bankanızın 7/24 destek hattını arayarak destek alabilirsiniz.
Eğer gün içerisinden bu işlemi yaptıysanız, maalesef para karşı tarafa ulaştığından sadece karşı taraftan paranızı geri vermesini isteyebilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Benim iş bankasında ilk imza hesabım var bu hesaptan havale yapılıyor fakat eft yapılmıyor iban numarası da var. Ben eft yapamıyorum ama başka biri bana eft ile para gönderebilirmi
İŞ BANKASINDAN ZİRAAT HESABIMA EFT YAPILACAKTA ZİRAAT HESABIMDA PARA GÖZÜKÜR MÜ YADA KARŞI TARAF EFT Yİ İPTAL EDİP PARAYI GERİ ALABİLİR Mİ.
Merhaba adima yüksek meblag için eft yapilacakti ancak meblag yüksek yarın olacak denildi merkez bankasinin eft iptal etme gibi bir durum olur mu sorgu nosuyla telefon uzerinden bankamla takip edebilmek icin dekondun resmini borcludan talep ettigimde bana verilmedi snradan istedm bana gelince aticam denildi eft yapildiginda dekont almama gibi bir durum var midir eft iptal olmasi ya da surekli ertelenme durumu olr mu birkac kere saat 9.30 aksam 15.30 denildi borclu tarafndan yanitlarsaniz memnun olurum teşekkürler.
Kimlik bilgilerimi, banka iban no ve hesap no mu bilen biri.. BENİM hesaptan kendi hesabına işlem.. Para aktarma yapabilirmi
Merhaba Mustafa Bey,
Hayır, kesinlikle yapamaz.
Hesap Numaranız, IBAN ve kimlik bilgilerinizle siz bile bunu yapamazsınız, zaten bahsettiğiniz bilgileri size para göndermeleri için sorunsuz bir şekilde herkesle paylaşmalısınız.
Para aktarımı yapılması için hesabınıza giriş yapılmalı ve bu banka parola ve şifreniz olmadan mümkün değil hatta bir çok bankada parola dışında birde SMS doğrulama kodu isteniyor, yani cep telefonunuzunda kötü niyetli kişide olması şart.
Ancak kredi kartınızın bilgilerine sahip bir kişi para çekebilir (daha doğrusu alışveriş yapabilir) ancak bu büyük bir risk taşıdığından kolay kolay yapılmaz.
Müşteri numarasiyla eft yaptim olur mu acaba merak ediyorum
Merhaba Onur Bey,
Bildiğim kadarıyla müşteri numarası banka ve şube bilgisini içermediğinden ve sadece hesap sahibi olduğunuz bankanın sizi tanıması için bir numara olduğundan sadece havale, para çekme ve bankacılık işlemlerinde kullanılabilir, başka bankalar bu numarayı tanımayacaklarından para göndermenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.
Paranızın doğru adrese gönderilebilmesi için en doğru adresleme şekli IBAN olacaktır (tek başına yeterlidir), alternatif olarak şube no ve hesap no da kullanılabilir ancak EFT yapacaksanız banka ismi ve ya banka kodu da bazen gerekebilmektedir.
merhaba birisine para yollayacagim eft yada havale fark etmez. eft ile yolladgmda karsi taraf yane alici benim admi ve soyadimi gorebiliyormu
iyi günler türkiye finans hesabımdan mobil işlem olarak baska birine kuveyttürk iban hesabına eft yapmak istedim yalnız başlangıç tarihi işlem tarihinden önce olamaz gibi uyarı yazısıyla karşılaştım bunun sebebi nedir ? ama ertesi günün tarihini seçtiğimde işlemi onaylayabiliyorum yanıtlarsanız cok sevinirim