Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Üniversite Konferansları kapsamında Yozgat’ta “Kanser ve Kanser’ den Korunma Yolları” konulu bir konferans düzenledi.
Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi Bozok Salonu'nda düzenlenen konferansta, Türkiye Bilimler Akademisi Konseyi Üyesi, Kanser ve Kök Hücreleri Çalışma Grupları Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Taner Demirer, Türkiye'deki kanser çalışmaları ve kanserden korunmanın yollarına dair bir konuşma yaptı.
Ülkemizde erkeklerde yaygın olarak görülen akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu belirten Demirer, kadınlarda da sigara alışkanlığının artmasının akciğer kanseri görülme oranını arttırdığını ifade ederek şunları açıkladı:
Kanserle Mücadele İçin…
“Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Dumansız Hava Sahası’ projesinin başarısı oldukça büyük. Bu projenin faydalarını ileride fazlasıyla göreceğiz. Sigara kullanımının azalması ile 10-15 yıllık bir dönem içerisinde akciğer kanseri oranının da azalacağına eminiz. Bugün insanlık için önemli 4 büyük risk bulunmaktadır.
Bunun başında sigara ve alkol gelirken, üçüncü sırada hareketsizlik ve sporsuz yaşam, dördüncü sırada ise obezite bulunuyor. Günümüz itibariyle obezite, kalın bağırsak, meme ve rahim kanserinde risk oranını ciddi anlamda arttırmakta.
Ayrıca bayanlarda artan sigara içimi ve alkol kullanımı meme kanseri riskini yükseltirken, kansere karşı mücadelede sigara ve alkol kullanımının azaltılmasının yanında sağlıklı beslenme ve spor yapma alışkanlıklarının kazandırılması da oldukça önemli. Günde en azından yarım saatlik tempolu yürüyüş ve tahıldan bol beslenme alışkanlığı kanserle mücadelede büyük bir destekçi olacaktır.”
“Bilimsel Bir Veri Olmadan Konuşmamalı”
Konferans sırasında sorulan, cep telefonu, tablet ve bilgisayarların kansere etkisini cevaplayan Demirer, bu konuda net bir bilginin olmadığını, bunun sadece kanı olarak tehlikeli görüldüğünü ifade ederek, elde bilimsel bir veri olmadığından bu konuda net konuşmanın doğru olmadığını belirtti.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO’lu ürünler) hakkında da yöneltilen soruya aynı şekilde cevap veren Profesör, ''Bu konuda, yani GDO’lu besinlerin kanser yaptığı yönünde herhangi bir etki gösterilememiştir. Herhangi bir bilimsel veri bulunmamaktadır. Dünyanın neredeyse tamamında tüketilen genetiği değiştirilmiş organizmaların herhangi bir risk oluşturduğunu söylemek şu an için mümkün değildir.'' dedi.
[rwp-review id=”0″]