Koronavirüs (covid-19) vücuda gözlerden, burundan ve ağızdan giriyor. Koronavirüsü göz yoluyla kapmamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve koronavirüsün gözlerde yarattığı belirtileri Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar anlattı.
Koronavirüs 3 şekilde gözlere bulaşabiliyor
Koronavirüsün 3 şekilde gözlere bulaşabildiğini belirten Prof. Dr. Banu Coşar virüsün bulaşma yollarını şöyle anlattı: ”Birincisi, hasta bir insan konuştuğunda veya öksürdüğünde, ağzından veya burnundan virüs parçacıkları diğer insanın yüzüne saçılıyor.
Bu virüs parçacıkları ağzınızdan, burnunuzdan veya gözlerinizden vücudunuza girebiliyor. İkinci olarak, Koronavirüs kapmış insanlar gözyaşı ile de hastalığı yayabilmekteler. Gözyaşıyla veya göz salgılarıyla doğrudan temas veya gözyaşının/göz salgılarının değdiği yüzeyler enfeksiyonun yayılmasını sağlıyor. Üçüncü olarak ise üstünde virüs olan bir şeye dokunduktan sonra (örneğin bir masa veya kapı kolu) gözlerinizi ellemeniz ile virüs gözlerinize bulaşıyor.
Koronavirüs gözlerde nadiren kızarıklık yapabiliyor
Koronavirüsün gözlere bulaştıktan sonra gözlerde “konjonktivit” denen kızarıklık ve çapaklanmayı yapabildiğini belirten Prof. Dr. Banu Coşar, virüsün gözlerden akciğerlere ve diğer organlara geçebildiğini belirtti. Prof. Coşar sözlerine şöyle devam etti: “Konjonktivit, Koronavirüs kapmış insanların %1 ila 3 ünde gelişiyor. Gözlerinizde kızarma ve çapaklanma varsa hemen endişelenmeyin çünkü bu durum coronavirüs kaptığınızın kesin göstergesi değil. Konjonktivit bakteriler, diğer virüsler ve alerji gibi pek çok başka nedeni olabilir.”
Koronavirüs’ü göz yoluyla kapmamak için nelere dikkat edilmeli?
Koronavirüs’ü göz yoluyla kapmamak için Prof. Coşar aşağıdaki önerileri sıraladı:
Kontakt lens kullanıyorsanız, bir süreliğine gözlüğünüzü takın: Ancak kontakt lens kullanmanız şart ise aylık lens yerine günlük kullan-at lensler ya da hidrojenperoksit içeren kontakt lens solüsyonlarının kullanımı daha hijyenik bir seçenek olacaktır.
Gözlük takmak ek korunma sağlayabilir; fakat %100 koruma sağlamaz: Virüsler gözlüğün çevresinden hala gözünüze ulaşabilir.
Gözlerinizi ellemeyin, ovalamayın: Eğer gözleriniz kaşınıyorsa, ovalama ihtiyacı veya gözlüğünüzü düzeltme ihtiyacı duyarsanız parmaklarınız yerine kağıt mendil kullanın.
Kullandığınız göz damlaları varsa, damla damlatmadan önce 20 saniye boyunca ellerinizi su ve sabunla yıkayın: En basit ama en etkili korumanın el yıkama olduğunu unutmayın.
Göz çevresi hijyenine dikkat edin: Klorinli bir dezenfektan olan HOCl (hipokloröz) ile kirpik diplerinizi sabah-akşam hijyen maksatlı silebilirsiniz.
Prof. Dr. Banu Coşar