Günümüzde sosyal medyada en çok paylaşılan içeriklerden biri resimler. Kullanıcılar kimi zaman özçekim kimi zaman bir manzara resmi paylaşıyor. Kullanıcılar, özellikle Instagram üzerinden paylaşılan bu resimlere birçok ön işlem uyguluyorlar.
Peki, bu işlemler nasıl yapılıyor?
Görüntü işleme, görüntünün matematiksel işlemler ve işaret işleme teknikleri uygulanarak başka bir görüntünün elde edilmesine denir. Sonuç olarak elde edilen görüntü genelde ilk görüntüye benzer. Görüntü genelde iki boyutlu işaret olarak kabul edilir. Görüntüler, genelde üç renk kanalı içerir (RGB- Red Green Blue) ve bu renklerin her piksel matematiksel değerleri vardır.
Piksel değerleri resim derinliğinin kaç bit olduğuna bağlıdır. Örnek olarak 8 Bit bir resimin maksimum piksel değeri 28 -1 yani 255'tir.Minimum değer ise 0'dır. Bu değer her renk kanalı için farklıdır ve bu renk tonlarının oluşmasını sağlar.
0 beyazı, 255 siyahı ifade eder.
Bu yöntemle görüntüler matematiksel olarak ifade edilebilir. Böylece matematiksel fonksiyonlar bu görüntüler üzerine uygulanabilir. Instagramdaki filtrelerde matematiksel fonksiyonlarla oluşturulan filtrelerdir.
İnstagramın dışında resimler üzerinde yapılan her işlem görüntü işleme tabanlıdır. Photoshop'ta yapılan işlemler, herhangi kesme veya çözünürlük küçültme işlemi gibi.
Görüntü İşleme Hangi Alanlarda Kullanılır?
Görüntü işleme teknikleri birçok alanda kullanılır. Görüntü keskinleştirme ve kurtarma, medikal alanlar, resim iletimi ve kodlama, machine vision, örüntü tanıma, video işleme, mikroskopik görüntüleme gibi alanlar sayılabilir.
- Görüntü kurtarma genelde resimi daha iyi bir resim yapmak ve geçen yıllar nedeniyle oluşan gürültülerden kurtulmak amacı ile yapılır.
- Medikal alanında kullanılan görüntüleme yöntemleri Gamma-Ray görüntüleme, PET taraması, X-RAY görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, UV görüntüleme olarak sayılabilir. Bu görüntüleme tekniklerinde görüntü işleme kullanılır.
- Görüntü işleme yöntemleri görüntü iletiminde de kullanılır. İletilen ilk resim Londra'dan New York'a kablo üzerinden gönderilmiştir ve 3 saat sürmüştür.
- Günümüzde 4k videolar canlı olarak yayınlanabiliyor. Görüntü işleme kullanılarak geliştirilen sıkıştırma algoritmaları sayesinde bu mümkün oluyor. Yukarıdaki resimin üç saatte gönderildiği düşünülürse, canlı olarak 4k çözünürlükte videolar izlemek katedilen yolu gösteriyor.
- Robotik alanında da görüntü işleme yöntemleri kullanılır. Robotların etrafıyla iletişim içerisinde olması sağlanır. Örnek olarak otonom araçlar kırmızı ışık mı yeşil ışık mı yandığını görüntü işleme yöntemleri kullanarak kontrol eder. Çizgi izleyen robotlar çizgileri görüntü işleme sayesinde takip eder.
Görüntü İşleme ve Örüntü Tanıma
Görüntü işleme, örüntü tanıma konusunun köklerindendir. Görüntü işleme teknikleri ve örüntü tanıma birlikte kullanılarak birçok uygulama yapılabilir. Bunlardan birkaçı, Yüz tanıma, Plaka tanıma, harf ve yazı tanıma, belgede sahtecilik bulmadır.
Facebook'ta resimlerdeki etiket sisteminde de görüntü işleme ve örüntü tanıma kullanılır. Fotoğraftaki yüzler facebook'taki verilerle karşılaştırılır ve benzeyen yüzler etiket olarak önerilir.
Bunun yanı sıra Google'ın streetview özelliğinde bulunan sokak resimlerindeki plakalar ve yüzler de bu yöntemler kullanılarak bulanıklaştırılır. Böylece kişisel gizlilik sağlanır.
Robotik Alanda Görüntü İşleme
Görüntü işleme son zamanlarda revaçta olan bir konu. Robotik, tıp, bilgisayarla görü gibi alanlarla birlikte popülerliği giderek artıyor. C++ , Python gibi yazılım dilleri kullanılarak görüntülü işleme yapılabileceği gibi MATLAB'in hazır fonksiyonları kullanılarak da rahatça yapılabilir.