Cyborg Nedir?
Cyborg kelimesi cybernetics (sibernetik) ve organism (organizma) kelimelerinden türemiştir. Bu terim 1960 yılında Manfred Clynes isimli bilim adamı tarafından uzayda insan neslinin hayatta kalabilmesi ve biyolojik fonksiyonlarının geliştirilmesi amacıyla ortaya atılmıştır.
İlk olarak cyborg insan vücut faaliyetlerinin kontrolünü desteklemek amacıyla ortaya çıkmıştır. Bunlara örnek olarak yapay kalp kapakçığı, oksijen tankı veya insülin pompası verilebilir.
Teknelojinin gelişmesiyle birlikte bu terim eski anlamını yitirmiş ve insanların teknelojiye bağımlılığını ifade eden bir anlam kazanmıştır.
Bu anlamda cyborg insanın günlük işlerini veya zorlu görevleri tamamlamak amacı ile teknelojinin üst seviyede kullanılması olarak adlandırılabilir.
Cyborg Kullanım Alanları
Tıp Alanında:
Tıp alanında cyborglar iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Birinci olarak işlevi organları yenileme amacıyla kullanılmaktadır.
Bu cyborglar kırıkların onarımı, hasar almış organlara iyileşme sürecinde destek sağlayarak organların tekrar sağlıklı bir seviyeye gelmesi amacıyla tasarlanmıştır.
Bu cyborglar tamamen işlevini yitirmiş organlar için kullanılmamakla beraber sadece yenileme, tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Kol ve bacak gibi işlevini yitirmiş organlar için mekanik yapay entegrasyonlar yapılmaktadır.
Bu alanlarda biyonik implantlar kullanılarak gerçek organın fonksiyonuna en yakın taklit kazanımı hedeflenmiştir.
Askeri Alanda:
Askeri alanda cyborglar taktiksel avantaj sağlamak için kullanılırlar.
Belli bir bölgedeki mayın, bombaların veya insanların tespiti için cyborg böcekler kullanılmaktadır. Genellikle ısıya duyarlı kameralar ile bu görevleri gerçekleştirirler.
Bu cyborgların fiziksel boyutlarının sağladığı avantajdan dolayı farkedilmeleri de güçtür.
Bir diğer özellik olarak hareket etme özelliğine sahip olup hareket sensörleri ile hareket halinde olan düşmanı tanıyan ve cyborga bağlı olan makineli tüfek ile düşmanın etkisini azaltan cyborglar da mevcuttur.
Bu cyborglar aynı zamanda gelen patlayıcıları tespit edip onları etkisiz hale getirebilmektedir. Şuan bu tekneloji tam olarak kullanılmasa da gelişmesini sürdürmektedir.
Uzay Alanında:
Uzaya insan göndermek tehlikeli bir iştir ve çok hassas ölçümler gerektirir. İnsan hayatının tehlike riskini azaltmak için cyborglar uzay alanında da kullanılmaktadır.
Astronotlar uzaya çıkarken birçok risk altındadır ve uzayda bir haftalık süreçte dünya üzerindeki bir insanın bir yılda aldığı radyasyon miktarının yaklaşık yüz katı kadar radyasyona maruz kalmaktadır.
Bunun önüne geçmek için astronotlara radyasyona karşı direnç sağlamaları için özel iğneler geliştirilmiştir. Bu iğneler şuan sadece maymunlar üzerinde kullanılsa da olumlu sonuçlar vermiştir.
[rwp-review id=”0″]