Hızlı artan şehirleşmeyle birlikte yaşamsal tarzda imar edilen yapılarda eskiden olduğundan daha farklı kaygılar taşıyan mimari izlere rastlamaktayız. Daha önceki dönemlerde yapılan binalarda çevre ve tabiat koşullarına karşı direnç sağlayabilen yapılar ağırlıklı olarak görülürken yakın zaman dilimindeki yapılarda ise bu ihtiyaçlara ilaveten konfor ve rahatlığında temel bir ihtiyaç haline geldiği belirtilebilir. Ekolojik gelişimlerin popüler olduğu dönemde olunmasına rağmen, değişen ve gelişen koşullar karşısında yapılar önceden olduğu gibi sadece beton, çelik veya camdan ibaret olmaktan çıkmaktadır.
Yeni Nesil Binalar
Yapıları daha çok elektronik, yazılım ve otomasyon katmanları daha tercih edilir kılmaya başlamıştır. Bu durum salt inşaat mühendisliğini binalarda kullanmayı kenara iterek bilgisayar, elektrik ve elektronik bir mühendislerine de etkin bir şekilde duyulan ihtiyacı gözler önüne sermektedir.
Yapılarda iklimlendirme açısından büyük enerji tüketimine neden olan aydınlatma, elektrik, asansör ve arıtma sistemlerinin sayısının artması bu sistemlerin güvenilir ve daha tasarruflu kullanılması için mühendisleri yol aramaya itmektedir. Bu ihtiyaçların binalarda en iyi şekilde işlev görebilmesi için yapılarda iyi bir otomasyon sistemine gereksinim vardır.
Gelecekteki Bina Yapıları
Yakın zamanlarda binalarda otomasyon sistemlerini bulunduran yapılar farklı bir isimle anılmaya başlanmıştır bu isimlendirme tıpkı telefonlarda olduğu gibi Akıllı sıfatını almışlardır. Akıllı binalarla ilgili birçok farklı tanımlama olduğunu belirtmekle birlikte bir iş programı yardımıyla birlikte uzaktan kumanda kullanılarak aydınlatma, ısıtma, klima, TV, güvenlik ve kamera sistemlerine ulaşılabilinerek yapıya kesintisiz denebilecek düzeyde konfor ve güven sağlayabilen bina türlerine Akıllı binalar denilmektedir.
Akıllı bina uygulamalarında elektronik sistemlerin nerelerde aktif bir şekilde kullanıldığını şöyle sıralayabiliriz;
- Akıllı pencere,
- Gaz kaçağı sensörü,
- Duman sensörü,
- IR kamera,
- Duy,
- Aydınlatma anahtarı(Ana sensör, Kapı kapayan sensör, Kablosuz IR dedektör, Görüntülü konuşma sistemi),
- Klima,
- Rüzgâr ve yağmur sensörü,
- SOS( Acil yardım butonu), 3,5’ ana pano,
- Ana sunucu.
Bu özellikleri farklı kombinasyonlar içerisinde barındıran binalar farklı özellikler barındırdıklarından ötürü farklı biçimlerde sınıflandırılmaktadırlar.
Akılı Bina Sınıfları
Bu binalar kendi içerisinde farklı şekilde de sınıflara ayrılabilirler; tüm eşyaların uzaktan bir kumanda ile kontrol edildiği binalar, farklı aletlerin birbiriyle bağlantılı olduğu binalar, görünmez kontrol ünitesiyle yönetilen evler. Diğer sınıflandırılmaya tabi tutulan binaları ise şöyle sıralandırabiliriz:
- Programlanabilir binalar( zamana ve sensöre tepki verebilen ve algılayıcılarla donatılmış binalar) ,
- Yapay zekâya sahip binalar,
- Akıllı ve çevreci binalar.
Her geçen gün yaşamı kolaylaştıran elektronik gelişmelerin sürdüğünü düşündüğümüzde yakın gelecekte farklı ihtiyaçların ortaya çıkacağını ve bu ihtiyaçların yerine getirilebilmesi için yeni araştırma ve gelişmelerin içerisinde yer almak gerekmektedir. Elektroniksel gelişmenin ihtiyaç duyulduğu ve geçen her dilimde duyulan gereksinimin artacağı alanlardan birine kolaylıkla inşaat sektörünün dâhil olduğunu belirtebiliriz.
[rwp-review id=”0″]