Hepimiz hayatımız da sesi güzel olan ve onun konuşmasından zevk aldığımız birisi ile tanışmışızdır. Güzel bir sese sahip olmak için biraz yardıma ve yönlendirilmeye ihtiyacınız var.
Bu yazımda sizlere kısa sürede nasıl güzel bir konuşma tonuna sahip olabileceğinizi anlatacağım.
Konuşma hobilerinizi geliştirin
- Sesinizi yükseltin, Konuştuğunuz da sesinizin duyulması çok önemlidir. Eğer konuşma sırasında fısıldayarak, sözlerinizi geveleyerek ya da başınız aşağıda belirtiyorsanız bu durum karşınızdaki kişinin sizi görmezden gelmesini sağlayacaktır.
- Tabi bunlar konuşma sırasında sesinizi yükseltip bağırarak konuşmanız anlamına gelmez. Örneğin eğer bir grup içerisinde konuşuyorsanız sesinizi herkes duyurmak için gerektiği kadar sesinizi yükseltmeniz gerekir bu sayede gruptaki herkes size odaklanır ve sizi dinlemeye başlar.
- Ancak arkadaşlarınız ile olan günlük konuşmalarınızda sesinizi yükseltmeye ve gürültülü konuşmanıza gerek yoktur hatta bu davranışınız yanlış algılanabilir.
- Konuşma hızınıza dikkat edin. Eğer hızlı konuşmak gibi bir huyunuz varsa bunu değiştirmeye çalışın çünkü karşınızdaki kişi sizin hızınıza yetişemeye bilir ve söylediklerinizi anlamayabilir.
- Konuşurken cümlelerinizin arasın da biraz duraksamanız konuşmanızı daha anlaşılır olmasını ve arada nefes almanızı sağlar.
- Diğer yandan fazla yavaş konuşmak ta iyi bir izlenim bırakmaz. Yavaş tonla konuşmak karşıdaki kişinin sıkılmasını sağlaya bilir.
- İdeal konuşma dakika başına 120-160 kelime kullanılmasıdır.
Not: Konuştuğunuz konuya ve o andaki duygularınıza göre konuşma hızı değişebilir. Örneğin yavaş konuşmak söz ettiğiniz konuyu vurguladığınızı göstere bilir ya da hızlı konuşmak o konuyla ilgili ne kadar heyecanlı ve istekli olduğunuzun bir göstergesi olabilir.
- Kelimeleri doğru telaffuz etmek belki de ses tonunuzu geliştirmek te yapmanız gereken en önemli unsurlardan biridir. Kullandığınız her kelimeye dikkat etmeli ve düzgün telaffuz etmeniz gerekir.
- Güzel bir ses tonu için derin nefes almanız gerekir. Genellik ile insanlar konuşma sırasında hızlıca ve derin olmayan nefes alırlar ki buda burnundan gelen bir ses tonuna ve tiz bir sese neden olur.
- Nefesiniz diyaframınızdan gelmelidir, göğsünüzde değil. Eğer doğru nefes alıp almadığınızı öğrenmek istiyorsanız, yumruğunuzu karnınıza koyun son aldığınız nefes sırasında karınızın genişlediğini ve omuzlarınızın dik durduğunu his edeceksiniz, nefesinizi bıraktığınız da omuzlarınızın düştüğünü göreceksiniz.
- Nefes alma egzersizlerinizi “….” Den derin nefes alarak, aldığınız tüm havanın karnınıza gitmesini sağlayın. Nefes alırken 5e kadar sayın, aynı şekilde nefes ver irkende 5e kadar sayın. Bu yöntemi her gün deneyin daha sonra günlük konuşmalarınızda da kullanmaya çalışın.
- Unutmayın ki düz bir şekilde oturmak ve ya ayakta durmak ve omuzlarınızın arka hiza da olması daha derin nefes almanızı sağlar ve ses tonunuzu daha kolay kontrol etmenize yardımcı olur. Ayrıca konuşma sırasında size özgüven verir.
- Her cümlenizin sonunda nefes almaya çalışın, bu sayede karşınızdakine söylediklerinizi anlama fırsatını da tanımış olursunuz.
- Ses perdenizin, konuşma kalitenizin üzerinde büyük bir tesiri vardır. Genel olarak yüksek seste konuşmak karşınızdaki kişiye sizin sinirli ve tedirgin olduğunuz izlenimi verir, normalden biraz daha kısık sesle konuşmakta sakinliğin göstergesidir.
- Doğal ses tonunuzu değiştirmeye çalışmayın, ses tonunuzu gerektiği yerde nasıl kontrol etmeniz gerektiğini öğrenmeye çalışın.
- Ses tellerinizi kontrol etmek için yüksek sesle kendinize kitap okuya bilirsiniz.
Konuşma egzersizleri yapın
- Doğal ses tonunuzu geliştirmek için bazı vokal egzersizleri yapabilirsiniz.
- Ağzınızı gevşetmeye ve ses tellerinizi sakinleştirmeye çalışın bunu esneyerek, hafifçe gırtlak kaslarınızı parmaklarınız ile masaj yaparak ve çenenizi sağa ve sola kımıldatarak yapa bilisiniz.
- Nefes alma kapasitenizi geliştirin. Ciğerlerinizdeki tüm havayı tamimiyle çıkartana kadar nefesinizi dışarı verin daha sonra derin bir nefes alın ve 15 saniye bekleyin.
- Doğal ses tonunuz ile alfabedeki harfleri yüksek sesle söyleyin daha sonra aynı yöntemi ses tonunuzu her defasında daha çok kısarak söyleyin.
- Yüksek sesle kitap okumayı deneyin. Telaffuz, hız ve ses tonunuz üzerinde çalışmak için en iyi yöntemlerden biri yüksek sesle kitap okumaktır.
- Sevdiğiniz bir kitaptan, magazin dergisinden hatta ünlü bir konuşmacının sözlerini kendinize yüksek sesle okuyarak yukarda belirttiğimiz özellikleri geliştire bilirsiniz.
- Konuşma sırasında dik durun, derin bir nefes alın ve ağzınızı tamimiyle açın. Eğer yardımı dokunacak ise ayna karşısında pratik yapın.
- Her ne kadar insanlar kendi seslerini duymayı pek sevmese de sesinizi kaydetmeyi deneyin.
- Ses kaydı sayesinde normalde fark etmediğiniz konuşma hatalarınızı bulup düzelte bilirsiniz.
- Konuşma sırasında iyi bir izlenim bırakmak için hafifçe gülümsemeyi unutmayın bu sayede arkadaş canlısı ve sıcakkanlı izlenimini bırakırsınız. Tabi her zaman gülümsemek iyi bir çözüm olmaya bilir özellik ile bir konu hakkında tartışıyorsanız. Unutmayın ki ses tonunuz ile kullandığınız kelimelere duygu yüklemek sizi daha dikkat çekici göstere bilir.
[rwp-review id=”0″]
Çok teşekkürler 🙂
thanks for info 🙂
Çok faydalı bilgiler teşekkür ederim.
Cok teşekkür ederim. Çok faydalı bilgileriniz için .