Sağlık

Gebelik Hesaplama ve Hafta Hafta Gebelik

Gebelik Hesaplama İçin Son Adet Tarihinizi Giriniz:


Gebelik Haftası Hesaplama

İlk Yapmanız Gereken:

Hamilelik hesaplama yöntemlerinde, başlangıç tarihi olarak son adet gördüğünüz tarih ele alınır. SAT olarak isimlendirilen bu tarihten sonraki 40 hafta gebelik süresi olarak kabul edilir.

Doğumlar genellikle tam olarak bu tarihte gerçekleşmez, biraz daha erken gerçekleşmesi normal olarak kabul edilir.

Tahmini doğum tarihini hesaplamak için ise son adet tarihinden 3 ay geriye gitmek ve 7 gün eklemek yeterli olacaktır.

Bir Örnek Yapalım:

Örneğin SAT 17 Eylül olan hamile bayanın tahmini doğum tarihi Eylül'den 3 ay geriye gidildiğinde Haziran ve 17 rakamına 7 eklendiğinde 17+7=24 olarak bulunur.

Yani 17 Eylül son adet tarihi olan hamilenin doğum yapacağı tahmini tarih 24 Haziran olarak hesaplanabilir.

Ama genellikle bu tarihten birkaç hafta önce ya da ender durumlarda 1 hafta kadar sonra da doğumun gerçekleştiği görülebilir.

Hafta hafta hamilelik de benzer şekilde hesaplanabilir. Aynı kadının 29 Ekim tarihindeki hamilelik haftası ise, Eylül'den 13 gün ve Ekim'den 29 gün yani toplam 42 gün geçtiği hesaplanarak, 42/7= 6 hafta olarak bulunur. Yani hamileliğin 6. Haftasını bitirip 7. Hafta içine giriyordur.

Gebelik Hesaplama Programı

Hafta Hafta Gebelik

  • 1-4. Haftalar: Hamileliğin ilk ayı gebelik şüphesinin oluştuğu ve doktora başvurulan hafta olacaktır. Anne adayının süreç hakkındaki ilk bilgilendirmeleri alması bu dönemde olmaktadır.

  • 4-8. Haftalar: Ceninin dış görünümü belirginleşmeye başlar ama halen çok ufaktır, bu sürecin bitiminde sadece 1,5 santimetre kadar boyu ve 8 gram ağırlığı olacaktır. Anne adayının hormonlarında artış görülmeye, uykusuzluk, bulantı gibi belirtiler ve sık olarak idrara çıkma ihtiyacı duyması gibi belirtiler fark edilmeye başlanır.

  • 9-12. Haftalar: Bebeğin vücudu belirginleşmeye başlar. Gebe kadındaki belirtiler devam eder, yaklaşık 1 kilogram aldığı bir dönem olacaktır.

  • 13-16. Haftalar: Bebek büyümeye ve organları belirginleşmeye başlar. Cinsiyeti tespit edilebilir ama genellikle 16. Hafta sonrasında yapılan cinsiyet tespiti daha kesin sonuç verecektir.

  • 17-20. Haftalar: İşitme sinirleri, kemik yapıları, saçlar ve kaşlar gibi yapıların geliştikleri dönemdir. Parmak emmeye başlar, yutma fonksiyonu geliştiği için her gün rahim içi sıvısının bir miktarını yutabilir. Hamileler bu sürecin sonunda 4-5 kilo almış olmalıdır. Vajinal akıntılar, burun ve diş eti kanamaları gibi belirtiler görülebilir.

  • 21-24. Haftalar: Bebeğin çoğu organı bu dönemde gelişimine başlar ve normal fonksiyonlarını yapabilecek duruma gelir. 24. Haftada doğan bebeklerin yaşama şansı %50 olarak verilebilir. Hamilelerin demir ihtiyacı artar, göğüslerden ağız sütü gelmesi, rahimde kasılmalar (ağrısız) gibi belirtiler görülebilir.

  • 25-28. Haftalar: Bebek gelişimini tamamlamayı sürdürür, karaciğer ve akciğer gibi organlar henüz küçük olsa da asıl şekillerini almıştır. Kan uyuşmazlığı gibi testler bu haftalarda yapılır ve gerekliyse önlemler alınır.

  • 29-33. Haftalar: Bebeğin akciğer gelişimi hızlanır. Bu süre sonucunda doğan bebeklerin neredeyse tamamı hayatta kalır ve sağlık sorunları olmaz.

  • 34-40. Haftalar: Doğumun her an olabileceği dönemdir. Servikste bebeği koruyan tıkacın atılması yani "Nişan" adı verilen sümüksü sıvının atılmasını takip eden 48 saatlik süreçte doğum gerçekleşecektir. Hamilelik bu süreci aşıp 41. haftaya girer ve yapılan hesap kontrol edilerek hata olmadığı tespit edilirse, suni sancı verilmesi ve sezaryen uygulanması gündeme gelebilir. Hafta hafta gebelik kısaca bu şekilde verilebilir.

Gebelik Takvimi

Gebelik süreci, son adet tarihinden (SAT) itibaren 9 ay 10 gün ya da 40 hafta olarak kabul edilir. Anne adayının ve bebeğin gelişiminin izlenmesi ile görevli olan doktorlar, ay hesabını değil hafta hesabını dikkate alacaktır.

Yine de gebelik hesaplama yöntemleriyle kaçıncı haftada bulunduğunu tespit eden anne adayları, hangi ay içinde bulunduklarını da belirleyebilirler. Eskiden gebelik hesaplama cetveli adı verilen takvim benzeri kağıtlar kullanılırdı ancak günümüzde otomatik gebelik hesaplama araçları bu hesaplama işini oldukça kolaylaştırmıştır. Bu hesabı aynı zamanda aşağıdaki gebelik tablosundan da izleyebilirsiniz:

Gebelik Hesaplama Takvimi

Gebelik Takvimi

  • 1 AY = 1 - 4. haftalar
  • 2 AY = 5 - 8. haftalar
  • 3 AY = 9 - 13. haftalar
  • 4 AY = 14 - 17. haftalar
  • 5 AY = 18 - 21. haftalar
  • 6 AY = 22 - 26. haftalar
  • 7 AY = 27 - 30. haftalar
  • 8 AY = 31 - 35. haftalar
  • 9 AY = 36 - 40. haftalar

40. hafta bittiğinde ise 9 ay 10 günlük süre bitmiş, doğum zamanı gelmiştir. Doğumlar genellikle 38-40 haftalar arasında gerçekleşse de ender durumlarda 41. Hafta da doğum yapılması söz konusu olabilir.

Yazar Hakkında

Gül Alizad

Gül Alizad bir tıp fakültesi öğrencisidir. Bilimsel konulara aşırı hayranlık duyan Gül kendini tıbbi alanda geliştirmekte olup üniversite araştırma ekibinde yer almaktadır. Bilimin Sesi sitesinde sağlık alanı editörü olan Gül, tıbbi alandaki son gelişmeleri ve bilgileri paylaşmaktadır.